De rat.

Rattus is een geslacht van de knaagdieren uit de familie Muridae dat de "echte" ratten omvat. Het geslacht is inheems in grote delen van Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Enkele soorten zijn door de mens elders geïntroduceerd en hebben grote gebieden gekoloniseerd. Van deze soorten zijn de zwarte rat, de bruine rat en de muskusrat hier de bekendste. Verscheidene soorten gelden als zeer schadelijk voor de mens, waarvan de zwarte rat, als verspreider van de pest, de bekendste is.

De bruine rat (Rattus norvegicus) is een zoogdier, behorende tot de orde van de knaagdieren. De soort is ook wel bekend als Noorse rat, rioolrat, waterrat of stadsrat. Met waterrat wordt echter vaker de woelrat bedoeld. De tamme rat stamt af van de in het wild levende bruine rat. Bruine ratten hebben steevast dezelfde bruine schutkleur. Terwijl bij tamme ratten deze kleur kan geëvolueerd zijn tot verschillende variëteiten. De bruine rat is een van de succesvolste zoogdieren ter wereld en komt tegenwoordig over bijna de gehele wereld voor tot in de binnenlanden van Afrika. Zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied was waarschijnlijk een deel van Noord-China. Zijn nauwste verwanten zijn de Aziatische soorten Rattus pyctoris en Rattus nitidus(Bron Wikipedia)

De bruine rat geeft met zijn aanwezigheid momenteel het meeste overlast doordat hij in groot aantal dicht mij de mens leeft. Hij is een bekende verspreider van de ziekte van Weil.

Overlast.

In Nederland is inmiddels aardig wat overlast vanwege deze zoogdieren. 

Op vele plaatsen in Nederland vindt de rat een uitstekende habitat. Het zijn de plaatsen waar warmte, eten, diervoer, afval etc aanwezig zijn. Vaak is dat op plaatsen als de boerderij, de manege, grote steden waar afval rond slingert, de kippenren.

Er is een sterk groeiende populatie en inmiddels veel overlast omdat de rat zich sneller voortplant dan er wordt bestreden. Tevens is er in Nederland geen andere natuurlijke vijand dan de kat.

Hoe herkent u de aanwezigheid van ratten?

  • Om ervoor te zorgen dat hun groeiende tanden kort en scherp blijven knagen ratten voortdurend aan kabels, plastic en hout.
  • Krassende geluiden, deze hoor je vooral ’s nachts aangezien ratten nachtdieren zijn. Door hun scherpe nagels zijn ze goed te horen.
  • Je kunt de aanwezigheid van ratten ruiken doordat ze een sterke naar ammoniak ruikende geur via hun urine achterlaten.
  • Rattenkeutels vind je bij elkaar en zijn 1 tot 2 centimeter groot. 'Verse' keutels zien er glanzend uit, hieraan kun je zien of de rat op dat moment actief aanwezig is in je huis en/of tuin.

Wanneer u een van deze signalen constateert is het waarschijnlijk dat er ratten actief zijn. Aarzel dan niet en neem contact met ons op om passend advies en aanpak.

Het is zaak vlot te handelen omdat ratten zich zeer snel kunnen voortplanten. Bruine ratten planten zich het hele jaar door voort. Een vrouwtje is 3 weken zwanger en werpt 7 tot 12 jongen per keer. Na 5 tot 6 weken zijn de nieuwe vrouwtjes geslachtsrijp. Met voldoende voedsel krijgen bruine ratten iedere 4 tot 6 weken het gehele jaar door jongen. U kunt wel nagaan..

Geen gif.

Gebruik geen gif. Naast het feit dat het een verschrikkelijk wreed middel is is het onhygiënisch. Men weet niet waar de rat daadwerkelijk sterft en blijft liggen. Daarnaast is recent een onderzoek gepubliceerd dat ratten enigszins resistent worden.

Ecologisch is het niet, vooral omdat er sprake is van doorvergitiging.  bijvoorbeeld de uil eet de rat die gif heeft gegeten. Zie voor meer informatie hierover: https://www.foodagribusiness.nl/clm-doorvergifiting-rattengif-nog-steeds-groot/

Wat kunt u zelf doen?

Ratten zijn 'opruimers'. 

  • Ruim alles netjes op waar het hoort.
  • Laat geen voer of etensresten achter. Voer dieren met speciale voederbakken die niet op de grond staan.
  • Zorg dat gaten en kapotte delen in wanden en of vloer goed en deugdelijk zijn gedicht.
  • Gooi geen etensresten in het riool. Het is de 'thuisbezorgd.nl' voor de rat..
  • Vraag advies Richard Littooij 06 38700320